In gesprek met Mathieu Faasen van Cucina Basta en Gusto Bar, Leende

“Kom ‘ns een keer praten, ik heb iets leuks voor jullie!”

Mathieu Faasen kende Maikel Lindewegen, bestuurder van De Schone zaak, al. Aan tafel bij 402 in Nijmegen presenteerde Maikel een concept in Leende dat heel goed zou kunnen passen bij ons als voormalig management van Grand Café Usine in Eindhoven. Het klonk heel mooi, maar er waren helemaal geen voorgangers bij De Schone Zaak bij wie we ervaringen op konden vragen. Dus we lieten ons verrassen: vertel maar!

Turn-key instappen

Als je op dit moment in coronacrisis bij de bank aan zou kloppen, zou de bank je pas over zo’n lange tijd in de agenda plannen; de bank ziet er op dit moment helemaal niets in. En Maikel vertelde ons: ‘wij komen met een concept waar jullie turn-key in kunnen stappen’. Die financiële zekerheid was een hele geruststelling. Pacht, huur, gas, water, licht, personele kosten, marketing en o.a. inkoop zijn de lasten, waarvoor wij zelf een financiering op orde moeten hebben.

De voorwaarden

De uitstraling van het pand was gelijk WOW, maar het interieur… Zeer verouderd en niet functioneel. Maar, wij keken er allebei doorheen en geloofden hierin.

De Schone Zaak stelde 3 voorwaarden voor de samenwerking van dit concept: de prijzen voor het aanbod van het menu en dranken gaan in overleg, een onbeperkte menuformule en Italiaans eten.

Ten aanzien van de volledige invulling en creatie hebben wij de volledige vrijheid gekregen binnen het afgesproken budget en deze voorwaarden van het concept.

We waren gelijk enthousiast over de dynamiek. Maar aan het fenomeen ‘all you can eat’ moesten we wennen en onze uitdaging is er ook om de onbeperkte formule naar een next level gastenbeleving te brengen. Ons voorstel was: we maken er ‘onbeperkt a la carte’ van, met mooie gerechten in een zaak waar iedereen zich thuis voelt. En naast dit restaurantconcept van € 29,50 een tweede concept onder hetzelfde dak: Gusto Bar, om de lokale gemeenschap breder te kunnen serveren met de toegankelijkheid van een kop koffie, een goed glas wijn met een lekkere borrelplank of een klein hoofdgerecht. Ook daar met de twist naar de Italiaanse keuken.

De Schone Zaak is zeer betrokken, maar emotioneel is het onze eigen zaak

Het voelt echt alsnog wij de zaak zelf hebben opgebouwd, dat we het helemaal zelf hebben gedaan. De Schone Zaak is zeer betrokken met alles, maar wij zitten er emotioneel in. Wij hebben ervoor gekozen om de regie helemaal zelf in eigen hand te nemen. Ook zonder aannemer en geen architect. Het besparen van deze fees aan derden en het werk zelf in eigen hand te nemen, gaf ons ruimte binnen het budget om meer te realiseren. Iedere toekomstige ondernemer die met het fonds wil samenwerken, zou kunnen denken dat je misschien uitgeknepen wordt, maar wij ervaren zoveel partnership. Van het servies, het bestek, de muur metselen en de kleur op de muren; alles zit in het budget van De Schone Zaak. De Schone Zaak heeft te allen tijde financiële inzage door de administratie via 402. En wij hebben alle vrijheid om te ondernemen.

De Schone Zaak heeft landelijk goede deals gesloten met leveranciers, waar wij op mee kunnen liften. Het is eigenlijk een hele nette, transparante overeenkomst. Leveranciers hadden misschien ergens verwacht dat wij in een soort wurgcontract terecht zouden komen, maar ook zij spreken hun verbazing en bewondering uit over De Schone Zaak; dat De Schone Zaak zich hard maakt voor de belangen van ons en het beste met ons voor heeft.